Magamról

Dr. Kovács Edina vagyok, mentálhigiénés szakember, pszichodráma vezető, dramatikus szemléletű coach. Több mint 20 éve ismertem meg a pszichodrámát, 2004 óta dolgozom humánerőforrás-fejlesztő trénerként és vezetek önismereti csoportokat. 2011-ben kezdtem el tanulmányaimat a Debreceni Egyetem Humán Tudományok Doktori Iskolájában, neveléstudományi képzésben. Az egyéni tanácsadás iránt is a doktori képzésem alatt kezdtem érdeklődni, ehhez life coach és OH-instruktor képesítést szereztem, majd mentálhigiénés szakemberként a Debreceni Egyetem Pszichológiai Intézetében diplomáztam. Jelenleg pszichodráma csoportvezetőként, mentálhigiénikusként és coachként dolgozom.

A pszichodráma megalkotója, Moreno azt mondja, a rosszul működő szituációkban, kapcsolatokban a spontaneitásunk tűnik el, ezért nem tudunk megfelelően reagálni. A spontaneitást azonban nem lehet akaratlagosan visszahozni, az nagyjából annyira sikeres, mint amikor valaki nagyon erősen el akar aludni. Ezért szeretem – az egyéni konzultációban is – a pszichodrámát, az OH kártyát, és mindazokat a módszereket, amik segítenek az érzéseinket és a világról alkotott hiedelmeinket is bevonni a tanácsadás folyamatába.

A mentálhigiénés konzultáció, a coaching vagy egy pszichodráma ülés során gyakran hangzik el két mondat. Az egyik, hogy „az jutott eszembe…, á, nem, ez butaság”. Ilyenkor a kliens már azelőtt korlátokat állít önmaga elé, mielőtt valóban megfogalmazna egy ötletet és megnézné, hogy az használható-e, vagy sem. A másik, hogy „ezt még így sosem gondoltam végig”. Ez pedig azokra a természetesnek vett hiedelmeinkre, szokásainkra, elveinkre világít rá, amiket akár már kisgyerekként megtanulunk, és amik – bár gyakran hasznosak – néha olyan korlátokat állítanak elénk, amelyek nem a külvilágban, hanem a fejünkben és a lelkünkben léteznek. Ha ezeket a korlátokat sikerül kijjebb tolni, megváltoztatni, az néha már önmagában elég a jó megoldás megtalálásához.

Ezért természetesnek tartom, hogy a konzultációs folyamat vagy a coaching során nincs „butaság”, nincs ítélkezés. Bár mindenki élete egyedi és megismételhetetlen, a kérdéseink, akadályaink gyakran hasonlóak. Ha ezek már a harmonikus életvitelt kezdik lehetetlenné tenni, akkor nem érdemes egyedül küzdeni velük – ha megengeded, hogy segítsek a megoldásban, keress bizalommal. https://pszichowellness.eu/elerhetoseg-idopontfoglalas/

Bizonyítványaim

Pszichodráma vezetői oklevél
PhD oklevél
OH instruktori oklevél
Mentálhigiénés oklevél
Tréneri oklevél
Coach tanusítvány